lørdag 17. mars 2007

Finnes Det En Julenisse?

1) Ingen kjent art av reinsdyr kan fly, men det finnes fortsatt 300,000 dyrearter som ikke er klassifisert. Mange av disse artene er insekter eller bakterier så vi kan ikke helt se bort fra at det finnes en art flygende rein. Foreløpig er det bare julenissen som har sett denne arten.

2) Det finnes 2 milliarder barn (personer under 18) i verden i dag. Men siden Julenissen ikke håndterer Muslimer, Hinduer, og Buddhister så reduserer dette arbeidsbyrden til 15 % av det totale antall av husholdninger. Dette gir oss et tall på 91.8 millioner. Man må gå utifra at det finnes ihvertfall et snilt barn pr husholdning.

3) Julenissen har 31 timer å gjøre jobben på hvis vi tar hensyn til de forskjellige tidssonene og jordens rotasjon og at han reiser fra øst mot vest (noe som virker logisk). Dette blir 822.6 besøk pr sekund. Dette betyr at for hver eneste Kristne husholdning med snille barn så har julenissen 1/1000 dels sekund på å parkere, hoppe ut av sleden, skli ned pipa, fylle strømpene, sette pakkene under treet og spise opp alle godtene før han pånytt fyker opp pipa og hopper i sleden og reiser til neste hus. Hvis vi sier at det er like langt mellom hvert av disse 91.8 millionene stoppestedene så snakker vi om 1.2 kilometer pr husholdning - en total distanse på 110 millioner kilometer - hvis vi ikke teller de stoppene man som regel må gjøre i løpet av 31 timer. Dette betyr at Julenissens slede reiser med en fart av 1040 km/s rundt 1500 ganger fortere enn lyden. Som sammenlignings grunnlag kan vi si at det raskeste menneskelagde kjøretøy er romsonden Ulysses som har en hastighet på rundt 44 km/s. Et helt vanlig reinsdyr kan løpe i maks 25 km/t.



4) Nyttelasten på sleden legger til et annet interessant element. Hvis vi antar at hvert barn ikke får noe annet enn et LEGO sett av medium størrelse (ca 1 kg) - sø bærer sleden 321.300 tonn. Da teller vi ikke med julenissen, som alltid beskrives som relativt overvektig. På land kan en vanlig reinsdyr ikke trekke mer enn 150 kg. Og selv om vi regner med at "flygende reinsdyr" (se #1) kan trekke ti ganger den vekten så klarer vi oss ikke med 8 eller 9 reinsdyr. Vi trenger 214.000. Dette øker vekten til 353.430 tonn. Dette er 4 ganger vekten av cruiseskipet Queen Elizabeth II.

5) 353.340 tonn som suser avgårde i 1040 km/s skaper en enorm luftmotstand - dette vil føre til en oppheting av reinsdyrene på samme måte som en romfartøy som kommer inn i jordens atmosfære. Dette betyr at de to første reinsdyrene vil absorbere 14.3 quintillioner Joule pr sekund. Kort fortalt vi de nesten øyeblikkelig eksplodere i flammer og eksponere reinsdyrparet bak dem samtidig som de lager et øredøvende smell. Hele reinsdyrtrekket vil bli til røyk og aske innenfor 4.26 tusendel av et sekund. Julenissen på sin side vil være utsatt for gravitasjonskrefter som er 17.500.06 ganger 1 G. En 125 kilo tung nisse ( noe som antagelig er for tynt) vil bli presset mot seteryggen av en kraft på 2.157.507.5 kilo.

Konklusjonen må være om Julenissen noensinne leverte ut gaver julaften - så er han ihvertfall dau nå...

Ingen kommentarer: